torstai 24. joulukuuta 2015

Über - taksimaailman alle kuuden euron pizza.

Über stock photo                                


       
                        
Kokeilin überia ensimmäistä kertaa alle kuukausi sitten. Startti-edun kanssa kolme ihmistä ja koira matkasivat Punavuoresta Lauttasaareen vajaalla neljällä eurolla. Auto oli uusi Kia Cee'd ja kuski oli toimitusjohtajan näköinen Venäläinen mies, joka soitti meille klassisen musiikin suosikkeja cd:ltä. Puhuimme matkan ajan itsenäisyydestä ja siitä, kuinka meidän kaikkien tulisi olla kiitollisia meidän maasta kuinka hyvin meidän asiat on.

Vaihtoehtoinen versio totuudesta voisi olla matka perinteisellä taksilla. Kännykkäsovelluksen sijaan taksi tilattaisiin puhelimitse. Taksiin astuessa matka tulisi olemaan jo tuplasti kalliimpi, kuin über. Matka taittuisi melko uudella mersun valtamerilaivalla, jota kuskaa mokkatakkinen keski-ikäinen suomalainen mies, joka soittaa meille Iskelmäradiota ja haukkuu matkan aikana päättäjät, Punavuorelaiset, Lauttasaarelaiset, maahanmuuttajat ja kaikki muut vähemmistöt, jotka tulee mieleen. Tämän lisäksi kertoo muutaman syyn miksi meidän kanta-Suomalaisten tulee olla varpaillaan, sillä maa on menossa perikatoon. Kaikki tämä kysymättä tai sitten ei sanaakaan, vaikka kysyisi. Iskelmä on toki vakio - ja mokkatakki. Loppuhinta 18,55€!

Aion selvittää tekaistun asiantuntijahaastattelun kautta, että miksi poliisi sakottaa Über-kuskeja.

Suomen poliisi on aloittanut syksyn aikana kampanjat alle kuuden eurojen ja uber-kuskien bustaamiseksi. Kummassakaan kampanjassa ei ole virallisesti mitään maahanmuuttajavastaista agendaa, mutta en ole koskaan törmännyt alle kuuden euron pizzoja pyörittävään suomalaisyrittäjään ja tähän mennessä kaikki über-kuskini ovat olleet ulkomaalaisia. Molemmissa keisseissä logiikka tuntuu olevan aika sama. Taksiliitto ja MaRa ovat saaneet vuosikymmeniä duunata hommia aika kuolleessa yritysympäristössä, jossa tekemällä sitä samaa paskaa on pärjännyt aika pitkälle. Mutta 90-luvusta eteenpäin Suomi aukeaa ulkomaalaisille vaikutteille ja uuden bisnesmallit alkavat syödä marginaaleja, eikä yrityskentässä pyöritä enää valmiissa maailmassa.


Veijo Munapää

Q: Kyttien harmahtavan talouden tutkimusyksikön alipäällikkö Veijo Munapää, über toimii ympäri maailmaa loistavasti ja kerta toisensa jälkeen on todettu, että yritys maksaa veronsa asianmukaisesti, integroi maahanmuuttajia töihin, perustelee edullisuutensa digitaalisen toimintamallin säästöjen kautta ja täyttää muutenkin kaikki legitiimin yrityksen vaatimukset. Miksi te olette alkaneet sakottamaan kuskeja?

A: Munapää, nokun noi perinteiset taksikuskit sano, et ne venailee nyt joskus vartinkin, ettei tuu ajoo ja on sen takia joutunu ottamaan jopa mamuja ja Pertti Kurikan Nimipäivien jäseniä kyytiin, kun asiakkaat on niin vähissä. Lisäksi ihmiset on joutunu värjöttelemään pilkun jälkeen puolet vähemmän ku ne jotku ottaa sen yyberin jonotustaksin sijaan.

Q: Hei Munapää, eihän tossa ole mitään syytä sille, että miksi ihan legitiimi bisnes ei sais pyöriä Suomessa. Miksi taksikuskeilu pitäis olla luvan alla, kun se toimii ympäri maailmaa ihan hyvin ilman sitä puhelin-äpin avulla, eikä taida kukaan tehdä sitä hommaa yhtään huonommin?

A: Munapää, ku ei meillä oikein ajatella noita juttuja. Mun käsittääkseni leginssit on naisten juttu. Saksassa on ihan sama juttu. Noi oikeet taksikuskit sopii keskenään hinnat ja takkimallin. Iskelmää nekin kuuntelee Saksassa. Mut siis sieltä liitot sanoo et nää jotka sopii hinnat, saa sit kans vaan ajaa ja muille annetaan sakot. Joka tapauksessa mä en nyt jaksa selittää, suuta kuivaa ja viikset valuu suuhun...

Q: Mut hei Munapää, eikö olis tehokkaampaa, että te poliisit tilaisitte niitä Übereitä valeasussa ja kun ne ottais teidät kyytiin, niin antasitte ne sakot. Olis nopeesti koko homma hanskassa?

A: Munapää, hei totta! Me ei olla mietitty tota ennen. Vois kyllä koittaa. Mä pukeudun pingviiniksi. Kiitti.


----------------------------------------------------------------------------------------------


Pari viikkoa myöhemmin Suomen Über ohjasti kuskejaan välttämään eläinasuisten kyyditsemiset kokonaan sakkojen välttämiseksi ja bisnes jatkaa kasvuaan lain kouran uhasta huolimatta. Jatkossa Über on laajentamassa toimintaansa alle kuuden euron pizzojen kuskaamiseen.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogiarkisto